به گزارش شهرآرانیوز، تعدادی از پرستاران بیمارستانهای مشهد از اضافه کاریهای طولانی و نیز مبالغ اندکی که بابت این اضافه کاریها به آنان تعلق میگیرد، گله مندند. به گفته این پرستاران، اضافه کاری که به دلیل کمبود پرستار و پرکردن ظرفیتهای خالی پرستاران به آنان پرداخت میشود، برای هر ساعت اضافه کار بین ۱۶ تا ۲۰ هزار تومان است.
محور گزارش امروز را رساندن صدای پرستاران به مسئولان قرار داده ایم. نظر به خواست پرستاران، اسامی آنان نزد شهرآرا محفوظ است.
پرستار بیمارستان قائم (عج) است. از تعداد زیاد بیمارانی که به این بیمارستان مراجعه میکنند، میگوید: همه میدانند که بیمارستان قائم (عج) یکی از بیمارستانهای مهم مشهد است. ما جدا از بیماران مشهدی، تعداد زیادی بیمار از شهرستانهای استان و حتی استانهای اطراف مثل سیستان وبلوچستان، گلستان و خراسانهای شمالی و جنوبی داریم.
او در ادامه بیان میکند: پرستاران بیمارستانها به دلایل زیادی ازجمله تعداد پرستاران، مرخصی یک همکار و... مجبورند شیفتهایی را که وجود دارد، پر کنند. به همین دلیل، اضافه کاریهای ما معمولا زیاد است. همه پرستارهای مشهدی اضافه کارهای اجباری و طولانی دارند. برای درمان بیماران اضافه کار میمانیم تا شیفتهای بیمارستان خالی از پرستار نباشد، اما دست کم پرداختیها را درست کنند تا خستگی کار از تنمان بیرون برود.
او در ادامه، مصداقی از اضافه کاریهای خودش را مثال میزند: برای ۹۶ ساعت اضافه کار من ۵۰۰ هزار تومان مالیات کسر شده است. چهل ساعت اضافه کار از ماه پیش نیز دارم که هنوز پرداخت نشده است. سؤال کردم چرا واریز نشده است؟ گفتند اضافه کاریهای شما در آن ماه خیلی زیاد بوده، به همین دلیل پرداخت نمیشود.
پرستاران بیمارستان امام رضا (ع) نیز از مبالغ پرداختی برای اضافه کاری هایشان گله مندند. یکی از پرستاران این بیمارستان میگوید: برای ۶۶ ساعت اضافه کار، یک میلیون تومان برایم واریز کردند. این مبلغ واریزی به معنای آن است که اضافه کاریهای من را ساعتی ۱۵ هزار تومان محاسبه کرده اند! اگر به خود من بود، به هیچ عنوان اضافه کار نمیماندم، اما وقتی شیفتهای بیمارستان خالی است، من و همکارانم مجبوریم این شیفتها را پر کنیم.
او بیان میکند: اضافه کاری که ما داریم، با اضافه کار یک نیروی اداری متفاوت است. شاید یک کارمند بانک بعد ساعت کاری اگر اضافه کار بماند، چون ارباب رجوع ندارد، شرایط اضافه کارش با ساعت کاری که دارد، راحتتر باشد، اما برای من و همکارانم اضافه کاری هیچ تفاوتی با شیفتمان ندارد. تازه برخی مواقع در ساعت اضافه کار استرسهای شدیدتری داریم.
عضو شورای مرکزی خانه پرستار و فعال صنفی پرستاری نیز در گفتگو با خبرنگار شهرآرا به موضوع اضافه کاریهای طولانی و دریافتیهای ناچیز پرستاران اشاره میکند. جواد توکلی میگوید: تعداد پرستاران شاغل در بیمارستانها کم است، به همین دلیل برای پرکردن شیفتها پرستاران مجبورند اضافه کار بمانند.
او بیان میکند: این اضافه کاریها برای پرکردن کمبودهای پرستاری است. این اقدام به نوعی بر توان و انرژی کادر پرستاری مؤثر است. بااین حال، پرستاران ما برای جبران این کمبودها شیفتها را پر میکنند، اما در مقابل، با پرداختیهای بسیار ناچیز در حق آنان اجحاف میشود.
او میگوید: اضافهکاری پرستاران باید توافقی باشد و هیچگونه اجباری نباید در این بین وجود داشته باشد، حتی در صورت توافق، بهدلیل استهلاک بدنی کادر درمان و حفظ سلامت بیماران، این اضافهکاری نباید بیش از هشتاد ساعت در ماه باشد؛ اما اکنون باتوجهبه کمبود نیروی پرستار در بیمارستانهای کشور بهویژه بیمارستانهای دولتی، پرستاران بهاجبار در ماه بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ساعت اضافهکاری میکنند.
توکلی در ادامه بیان میکند: در بهترین حالت ساعتی ۲۰ تا ۲۵هزار تومان بابت این اضافهکاری دریافت میکنند. در بسیاری از موارد، پرستاران برای اینکه مجبور به پذیرش این میزان اضافهکاری باشند، از سوی بیمارستانها به قطع کارانه تهدید میشوند. در واقع اگر پرستاری این میزان اضافهکاری را قبول نکند، پرداخت کارانهاش با مشکل روبهرو خواهد شد.
این فعال صنف پرستاری، در ادامه خواستار اصلاح فرمول پرداختی برای پرستاران است.
رئیس نظام پرستاری مشهد نیز از مبالغ اندک پرداختی برای اضافه کاریها اطلاع دارد. محسن گچپزان میگوید: این مشکل یک مشکل کشوری است. باید فرمول محاسبه اضافه کار تغییر کند. بااین حال، نظام پرستاری مشهد تاکنون پیگیریهایی برای این موضوع داشته است. دو ماه قبل، نظام پرستاری مشهد با حجت الاسلام والمسلمین پژمانفر، عضو کمیسیون اصل ۹۰، نامه نگاری داشت، اما هنوز پاسخی دراین باره دریافت نکرده ایم.
رئیس نظام پرستاری مشهد در توضیحات تکمیلی به کمبود پرستارهای بیمارستانهای مشهد و جبران کمبودهای شیفتها با اضافه کاری پرستاران اشاره میکند.
گچپزان میگوید: در کشور عدد ۱.۸ برای تعداد پرستاران پذیرفته شده است. به عبارتی به ازای هر یک تخت باید ۱.۸ پرستار داشته باشیم؛ بنابراین اگر بیمارستانی ۱۰۰ تخت دارد، باید ۱۸۰ پرستار داشته باشد، اما این عدد در مشهد ۰.۹ است.
او در ادامه بیان میکند: این رقم معادل نصف استاندارد کشور است. با این اوصاف، اگر بیمارستانی باید ۱۸۰ پرستار داشته باشد، اکنون ۹۰ پرستار دارد؛ بنابراین پرستارهای موجود باید با اضافه کار جبران کننده کمبودهای فعلی باشند.
رئیس نظام پرستاری مشهد به فرمول محاسبه اضافه کار نیز اشاره میکند: فرمول محاسبه اضافه کار یک فرمول بسیار قدیمی است. سه رقم اول پرداختی فیش حقوقی که در حکم پرستاران آمده است، جمع میشود و تقسیم بر ۱۷۶ ساعت میشود. ما پیشنهاد دادیم این رقم بر موظفی پرستاران تقسیم شود. هرچند موظفی نیز متغیر است.
گچپزان به این نکته نیز تأکید دارد که این اضافه کارهای طولانی قطعا از توان و ظرفیت پرستاران میکاهد و باید فکری برای این موضوع شود، چون این موضوع ظلم به بیمار و پرستار است.